Δημοφιλείς αναρτήσεις

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Xristougenna

να χαρίζετε χριστουγεννιάτικα δώρα σε περίοδο οικονομικής ύφεσης

ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΘέλετε να δείχνετε γενναιόδωροι τα Χριστούγεννα, αλλά σε περίοδο οικονομικής ύφεσης το να ξοδεύεις πολλά λεφτά για ακριβά χριστουγεννιάτικα δώρα δεν είναι καθόλου συνετό. Τα χριστουγεννιάτικα δώρα δεν χρειάζεται να είναι ακριβά, ωστόσο μπορούν να είναι δώρα ουσιαστικά. Εδώ θα δείτε μερικούς τρόπους να χαρίσετε δώρα που θα ευχαριστήσουν τους φίλους, την οικογένεια, και τον περίγυρό σας γενικότερα χωρίς να χρειαστεί να σπάσετε τον κουμπαρά σας.



Οδηγίες

1. Ακολουθήστε την γνωστή ατάκα, "η χειρονομία είναι αυτό που μετράει". Σε περιόδους οικονομικής αστάθειας, το δώρο που θα προσφέρετε, δεν πρέπει να είναι το απαύγασμα της πολυτέλειας. Πρέπει απλώς να είναι προσεγμένο και να στοχεύει να ευχαριστήσει το πρόσωπο για το οποίο προορίζεται.

2. Εξετάστε χωριστά κάθε μέλος της οικογένειάς σας και όλους τους φίλους σας. Αντί να αναρωτηθείτε, "Τι θα ήθελε περισσότερο η ξαδέλφη μου;" αναρωτηθείτε, «Τι θα έκανε την ξαδέρφη μου περισσότερο χαρούμενη και ευτυχισμένη;" Εξετάζοντας το θέμα με αυτόν τον τρόπο θα έχετε πολλές νέες ιδέες και θα ανακαλύψετε περισσότερες επιλογές για χριστουγεννιάτικα δώρα.

3. Χαρίστε δώρα φαγητού. Πολύς κόσμος έχει κάποιο αγαπημένο φαγητό ή γλυκό που δεν είναι ακριβό. Αν η οικονομική ύφεση σας απαγορεύει να πληρώσετε πολλά χρήματα για ένα κουτί με σοκολάτες πολυτελείας, τότε αγοράστε κάποιες λιγότερο ακριβές σοκολάτες και τυλίξτε τες σε συσκευασία δώρου που να τις αναδεικνύει. Επισκεφτείτε καταστήματα delicatessen ή καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων. Γεύσεις που ξυπνούν αναμνήσεις, νοσταλγία και ευτυχισμένες στιγμές είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Ένα μικρό βαζάκι, κουτάκι ή φακελάκι μπορεί να δώσει την ίδια χαρά με ένα κόσμημα.

4. Κάντε μαζικές αγορές. Μπορείτε κάνοντας μια συγκεντρωτική λίστα των ατόμων στα οποία θέλετε να προσφέρετε χριστουγεννιάτικα δώρα, να ανακαλύψετε ότι υπάρχουν κάποια δώρα που ταιριάζουν σε πολλούς ή κάποια δώρα που μπορούν να μπουν σε διαφορετικούς συνδυασμούς μαζί με άλλα. Πολλά είδη καλής ποιότητας κυκλοφορούν σε μεγάλες οικονομικές συσκευασίες. Μπορείτε λοιπόν να αγοράσετε κάποια είδη χύμα ή σε οικονομικές συσκευασίες και μετά να τα ξαναπακετάρετε με χριστουγεννιάτικο αμπαλάζ κάνοντας τους δικούς σας συνδυασμούς.

5. Ανακύκλωση δώρων. Στις παλιές αθώες εποχές αυτό ήταν κάτι που συνηθιζόταν. Πολλές φορές το βερμούτ που μας είχε χαρίσει η κουμπάρα πριν 2 χρόνια και το είχαμε χαρίσει με την σειρά μας στην γειτόνισσα επέστρεφε σε μας μέσω της θείας απ' το χωριό, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα και με την ίδια ευχητήρια κάρτα. Λοιπόν αυτή η συνήθεια μετά από μακρά περίοδο περιφρόνησης ξαναγύρισε αναβαθμισμένη. Τώρα μάλιστα το να χαρίζεις αλλού δώρα που χάρισαν σε σένα θεωρείται ενέργεια συμβολική και με οικολογική συνείδηση. Εξάλλου τι νόημα έχει να κρατάς ένα δώρο άχρηστο σε σένα από την στιγμή που μπορείς να το προσφέρεις σε κάποιον που μπορεί να το εκτιμήσει και να το αξιοποιήσει;

6. Χαρίστε φωτογραφίες. Φωτογραφίες οικογενειακές, από διακοπές, με τα κατοικίδιά σας, αναμνηστικές, όλες οι φωτογραφίες είναι πάντα κάτι προσωπικό, αρκετά συναισθηματικό και ιδιαίτερο δώρο. Αναμφίβολα θα έχουν μεγαλύτερη αξία σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Μπορείτε να τις μετατρέψετε σε ευχητήριες κάρτες. Τοποθετήστε τις σε άλμπουμ. Μπορείτε να βρείτε στην αγορά, φτηνά άλμπουμ φωτογραφιών σε μεγάλη ποικιλία. Μπορείτε απλά να τις βάλετε σε ένα φάκελο και να γράψετε χαριτωμένα σχόλια στην πίσω πλευρά τους. Αυτό θα σημαίνει πολλά για τους παραλήπτες. Αν οι φωτογραφίες σας είναι ψηφιακές μπορείτε να τις δωρίσετε σε CD.

7. Αποφύγετε το ακριβό περιτύλιγμα. Μπορείτε συμβολικά να περάσετε το νόημα της οικονομίας σε μια περίοδο κρίσης ακόμα και αν είναι Χριστούγεννα. Χρησιμοποιείστε λιτό αμπαλάζ από απλό χαρτί περιτυλίγματος, με επίσης απλές κορδέλες και φιόγκους. Μπορείτε να φτιάξετε δικούς σας χειροποίητους φιόγκους με παλιά υλικά.

8. Στείλτε online ευχετήριες κάρτες σαν δώρο Χριστουγέννων. Στείλτε on-line τις ευχές σας σε φίλους και γνωστούς σας που βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση. Είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο δώρο. On line ευχητήριες κάρτες υπάρχουν σε απίστευτο αριθμό στο internet και οι περισσότερες είναι δωρεάν. Φυσικά αν είστε δημιουργικοί μπορείτε να στείλετε τις δικές σας ψηφιακές δημιουργίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου